Příběh čokolády
Napadlo by vás, že za rozšířením čokolády do Evropy stojí tak trochu, v námi dříve zmiňovaném článku, romantická Extremadura? Ale pěkně popořádku...
Historie kakaa sahá do roku cca 1900 před Kristem, kdy se v střední Americe objevily první fermentované nápoje z kakaových bobů. Až do příchodu Kolumba byl tento nápoj pro Evropany neznámý. Kolumbovi však vůbec nechutnal.
A pak přišel Hernán Cortés, rodák z Extremadurského Medellínu, kterému také zpočátku nechutnal, ale pochopil jeho hodnotu jako komodity a zjistil, že se dá i osladit. A tím mu zcela propadl. Traduje se, že byl schopen za den vypít až 40 šálků tohoto nápoje. A tak kakaové boby dovezl do Evropy a začala se psát historie čokolády. Až v půlce 17. století se ze Španělska čokoládový nápoj rozšířil do celé Evropy.
Přinášíme vám tu nejtradičnější španělskou čokoládu El Artesano. Můžete ji darovat, nebo si ji klidně vychutnat sami.